Preskočiť na hlavný obsah

Petr Sís: Hrej, Mozarte, hrej

Obrázková kniha Hrej, Mozarte, hrej, ktorú napísal a ilustroval autor mnohých detských kníh a držiteľ ceny Hansa Christiana Andersena (medzinárodné ocenenie spisovateľov a výtvarníkov detských kníh) Petr Sís, je životopisom slávneho skladateľa prispôsobený najmenším čitateľom.



Napriek značnej zostručnenosti sú v knihe zachytené kľúčové situácie Mozartovho života ako detstvo strávené neustálymi hudobnými cvičeniami, cestovaním, koncertovaním pre významné osobnosti, výjavmi z jeho asi najslávnejšej opery Čarovná flauta


Vďaka tejto knihe si Mimi Mozarta úplne zamilovala. Pri čítaní jej zároveň púšťam na mobile (toto je jediná výnimka kedy pri čítaní kníh mám pri sebe telefón) Mozartove melódie a skladby. Najdlhšie čítame časť kde sú zobrazené hudobné termíny (Petr Sís ich naozaj výstižne vyobrazil a deti tak skôr pochopia ich význam). Na základe melódie, ktorú počúvame sa jej snažím vysvetliť čo znamená andante, con amore, či piano a forte (forte vie Mimi celkom dobre napodobniť :-)).


Mimi veľmi citlivo vníma ako otec nútil malého Mozarta neustále hrať na piáno, ktorý sa preto nemôže hrať s ostatnými deťmi. O to viac obdivuje jeho skladby a jej najobľúbenejšia je Malá nočná hudba.













Hrej, Mozarte, hrej


Text a ilustrácie: Petr Sís


Labyrint, 2006

Komentáre

  1. Ta vypadá skvěle! A propojení s hudbou musí být moc příjemný zážitek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zistila som, že nie som veľmi dobrá v napodobňovaní tónov a tak som si povedala, že na reálnej skladbe bude oveľa jednoduchšie Mimi vysvetliť tie pojmy. Nevedela sa Mozartovej hudby nabažiť, pred spaním aj celkom príjemné počúvanie :-)

      Odstrániť
  2. Tak to je zase niečo pre nás, Adamko má klasickú hudbu rád už od bábätkovských čias... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juj, tak to bude nadšemý a hlavne keď je o malom chlapcovi :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára