Preskočiť na hlavný obsah

Eva Lindström: Na útěku!

Pre všetkých malých dobrodruhov vyšla nedávno vo vydavateľstve Baobab kniha Na útěku! od významnej švédskej autorky Evy Lindström.


Pri čítaní príbehu o ovečke, ktorá sa nudí a rozhodne sa preto utiecť z ohrady do sveta, máte pocit, že sa v ňom zas až toľko nedeje. Čím to teda je, že dieťa moje vždy pri predčítaní knihy Na útěku! tichučko a pozorne počúva?


Možno tým, že hlavná hrdinka rozpráva príbeh v prvej osobe. Navyše sú vety krátke a tak nejako mi štýl Evy Lindström veľmi pripomína pokojnú atmosféru inej knihy, inej autorky - Můj medvěd Flóra od Daisy Mrázkovej


O Daisy Mrázkovej aj o Eve Lindström píšu vo vydavateľstve Baobab ako o autorkách, ktoré majú veľké porozumenie pre detský svet. A s tým sa nedá iné, len súhlasiť. Príbehy oboch autoriek sú nežné a krehké, pretkané jemnými nitkami obáv, ktoré v deťoch rozplynie optimistický záver. Napätie dávkujú citlivo, primerane veku detí, ktorým sú knihy určené čo sa mi veľmi páči.
A obe svoje knihy nádherne ilustrujú. Tak ako sú ich príbehy bez ostrých hrán, tak sú aj ich ilustrácie bez ostrých kontúr.


Mimi sa najviac páči ako si ovečka leňoší v hojdacej sieti u priateľky lasičky, mne najmä tieto ovečkine myšlienky:
Prchám pomalu, abych nebudila pozornost.
Jsem na útěku.

To nejhorší, co se vám na útěku může přihodit, je, že se za vámi někdo připlíží a všechno zkazí.
Vůbec nejhorší ale je, když si nikdo nevšimne, že jste vzali do zaječích.





Na útěku!
Text a ilustrácie: Eva Lindström
Baobab, 2016

Komentáre

  1. Veľké ďakujem za vás nádherný blok,veľmi veľa nam pomaha, ste super mám vás veľmi rada všetko dobré prajem a len tak ďalej určite pomáhate viacerým nielen nám mirka

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára