Preskočiť na hlavný obsah

Aina Bestardová: Co se skrýva v našem těle?

Kniha Co se skrýva v našem těle? je novinkou vydavateľstva Host a osobne som sa na ňu veľmi tešila. Poďte nazrieť do tejto originálnej detskej knihy o ľudskom tele.


Ako sa dá pochopiť už z obálky, ilustrácie v nej sú robené technikou RGB, čo znamená, že sú vytvorené z troch základných farieb - žltej, červenej a modrej - navzájom sa prekrývajú a na to, aby sme odhalili konkrétny obrázok, potrebujeme použiť farebné fólie (lupy) v zelenej, modrej a červenej farbe. Tie sú ku knihe priložené.


Pomocou zelenej lupy môžeme vidieť ako vyzerá telo zvonku, modrá lupa odhalí rôzne vtipné detaily, ktoré predtým nebolo vidieť a nakoniec červená lupa umožní nahliadnuť do ďalších tajomstiev ľudského tela, dostaneme sa ňou doslova pod kožu.


Kniha je v češtine, avšak vôbec to nevadí. Textu je skutočne málo, sú to len krátke vetičky pod každým obrázkom, aby sme vedeli na čo sa pozeráme pri používaní jednotlivých farebných lúp. 
Samozrejme, knihu Co se skrýva v našem těle? nemožno brať ako encyklopédiu a jedinú knihu o ľudskom tele, ktorú by ste doma mali mať. Predstavujem si ju ako taký hravý doplnok, ktorý zároveň niečo nové naučí. Pre Mimi ju odkladám na Vianoce, zatiaľ som ju dala vyskúšať aspoň manželovi. Bolo veselé pozorovať ho ako študoval obrázky aj niekoľkokrát, porovnával jednotlivé lupy, vrátil sa k tomu, čo už videl... Nuž, môžem zodpovedne vyhlásiť, že sa na ňu (s prepáčením za výraz) určite namotá celá rodina. 


Bez nich bychom se nedovedli hýbat, hrát si a běhat. Svaly!

Někteří šikulové s jejich pomocí třeba rybaří.

Svaly ovládají každý náš pohyb. Máme jich v těle přes šest set!





A víš, co vznikne z té nejvýjimečnejší lidské buňky - z oplodněného vajíčka?

S vajíčkem se po devíti měsících v maminčině bříšku stane obrovská změna. Podívej!

Ano, i ty pocházíš z jediné malé buňy!

Autorka Aina Bestard vyštudovala dizajn a pracovala ako módna návrhárka. V súčasnosti pracuje na rôznych projektoch, medzi iným ilustruje detské knihy a RGB ilustrácie použila ešte pri ďalších dvoch svojich knihách - s témou lesa a mora.






Co se skrýva v našem těle?
Text a ilustrácie: Aina Bestard
Host, 2017





Komentáre