Preskočiť na hlavný obsah

Joe Todd-Stanton: Artur a zlaté lano

Artur a zlaté lano s podtitulom Bájná pokladnice profesora Brownstona, je prvou autorskou knihou Joa Todd-Stantona. Je to magicko-mystický dobrodružný príbeh s príjemne dávkovaným napätím zasadený do prostredia Islandu, plný zvláštnych bytostí, severských bohov a čarovných artefaktov z rôznych kútov sveta.


Brownstoví už celé generácie zbierajú predmety obdarené magickou mocou, no najviac zo všetkých si cenia zbierku kníh, v ktorých sú zaznamenané všetky dobrodružné cesty tejto rodiny, o krajinách a tvoroch dávno zabudnutých. 


Táto kniha rozpráva príbeh o prvom členovi tejto odvážnej rodiny, o islandskom chlapcovi menom Artúr, o jeho udatnosti a hrdinských činoch.


Keď obrovský vlk Fenrir uhasil veľký oheň a hrozí, že každý dom v mestečku do týždňa premrzne a obyvatelia zahynú, Artúr sa stane vyvoleným, aby vyhľadal pomoc boha Thora.


Artúr však nie je žiaden hrdina, je to obyčajný malý chlapec s okuliarmi, ktorému sa z úlohy najprv roztrasú kolená. Nakoniec v sebe nájde odhodlanie a vydá sa na cestu. Ukáže sa, že vyhľadať boha Thora nebola tak ťažká úloha, oveľa horšiu má pre neho pripravenú samotný boh. Thor oheň v ich mestečku opäť zapáli len pod jednou podmienkou, Artúr mu musí pomôcť Fenrira chytiť!


Fenrira môže zastaviť iba zlaté lano. Na jeho výrobu Thor potrebuje zvuk mačacieho našliapnutia a horský koreň. Artúrovou úlohou je tieto prísady priniesť. 
Podarí sa mu to?


Celá kniha sa nesie v zemitých zeleno-modrých a červeno-oranžových odtieňoch farieb, vyznačuje sa početnými, krásne ilustrovanými scénami, ktoré čitateľa vťahujú do príbehu plného severských mýtov a magickosti. 


Čítať knihu Artur a zlaté lano je veľký zážitok. Už obálka so zlatými písmenami a jemným pogumovaním, šité viazanie a vôňa ulahodí každému správnemu knihomoľovi.
Príbeh o Artúrovi, ktorý napriek svojmu veku dokázal preľstiť a poraziť veľkého, nebezpečného Fenrira, pri lapení ktorého zlyhali samotní bohovia, by nemal chýbať v žiadnej knižnici.






Artur a zlaté lano
Bájná pokladnice profesora Brownstona
Text a ilustrácie: Joe Todd-Stanton
Paseka, 2018



Komentáre

  1. nádhera :) trošinku mi to pripomína sériu komiksov o Hilde.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. nádhera :) trošinku mi to pripomína sériu komiksov o Hilde.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára