Preskočiť na hlavný obsah

Lisa Papp: Magdaléna a psík z knižnice

Knihu Magdaléna a psík z knižnice by sme mohli zaradiť medzi motivačnú literatúru pre deti. Autorka a ilustrátorka v jednej osobe - Lisa Papp ju napísala pre všetky deti, ktoré sa práve učia čítať.


Naučiť sa čítať nie je veru ľahká vec a trvá nejaký čas, kým sa deťom jednotlivé písmenká spoja do slov, ktoré dávajú zmysel. My, dospelí, častokrát v texte ani nečítame celé slová, však? Stačí nám letmo pozrieť na vytlačené slovo alebo prečítať len jeho prvé písmená a už vieme čo to je. Slovo vnímame ako obraz a poznáme jeho význam. Aby deti dosiahli tento stav, musia prejsť dlhú cestu. A veru od čítania kníh, toto obdobie namáhavého učenia sa čítať, môže nejedno dieťa odradiť.


S čítaním sa trápi aj hlavná hrdinka tejto obrázkovej knihy, školáčka Magdalénka. Pani učiteľka im za dobré čítanie nahlas dáva hviezdičky. Magdalénka však vždy dostane len srdiečko s nápisom snaž sa ďalej. Najhoršie je, keď sa jej za chyby pri čítaní posmievajú spolužiaci. Nemožno sa čudovať, že ani knižnica nie jej obľúbené miesto. Našťastie v nej pracuje jedna veľmi milá pani knihovníčka, ktorá má pre deti ako Magdalénka veľké pochopenie. Práve tá Magdalénku zavedie do miestnosti plnej čítajúcich detí a psíkov:


Pani Jamôčková ma vedie na druhú stranu miestnosti, kde sedí veľký biely psík.

„Volá sa Vločka. Neprečítaš jej niečo? Je výborný poslucháč.



A to má pani knihovníčka veľkú pravdu! Pretože i keď sa Magdalénka pri čítaní pomýli, Vločka sa jej neposmieva, len si pohodlnejšie ľahne a nechá sa hladkať. Z Magdalénky opadne nervozita a postupne robí pri čítaní stále menej chýb. Ako už asi tušíte, všetko nakoniec dobre dopadne. V škole získa Magadénka vytúženú hviezdičku.


Autorka Lisa Papp získala v roku 2017 za knihu Magdaléna a psík z knižnice ocenenie Children’s Choice Book Award. Je to ocenenie, kde si víťazov vyberajú malí čitatelia. Čím to je, že si táto kniha u detí získala takú obľubu?
Čaro spočíva najmä v postave Vločky, psíka, ktorý má Magdalénku rád takú aká je, absolútne a oddane. Magdalénka sa pri ňom uvoľní, prestane sa báť výsmechu a nadobudne sebavedomie. A navyše, Vločka je neskutočne rozkošná (s Mimi zbožňujeme ilustráciu kde sa s Magdalénkou pozerajú navzájom do očí). Priateľstvo, ktoré vzniká medzi dievčatkom a psíkom je podmanivé, doslova vás zahreje pri srdci.


Keď som pred písaním tohto článku hľadala na internete informácie o autorke Lise Papp zaujalo ma, že vo svete skutočne existujú programy v knižniciach, kde deti čítajú na to špeciálne vycvičeným psíkom-terapeutom. Program sa volá READ ako Reading Assistance Education Dogs. Viac o programe si môžete prečítať napríklad TU. Ak vás tento program zaujal tak ako mňa, pozrite ešte FB Lisy Papp, kde nájdete reálne zábery z takýchto čítaní.


Na záver ešte dobrá správa, Lisa Papp už pracuje na pokračovaní knihy Magdaléna a psík z knižnice. Vydanie sa plánuje na jar roku 2019. 




Magdaléna a psík z knižnice
Text a ilustrácie: Lisa Papp
Pro Solutions 2017


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Pro Solutions.



Komentáre

  1. Vyborny tip, vdaka za recenziu, ukladam si ak by sme mali v septembri problemy;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juuuj, to už? Myslela som, že L ide do školy rovnako ako Mimi :-)

      Odstrániť
  2. Táto kniha je čarovná, nevedia sa od nej odtrhnúť deti rovnako ako dospelí :) Čítajú ju stále dokola :) Niekde dokonca existujú knižnice, kde zas čitateľov obšťastňujú mačičky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Táto kniha je čarovná, nevedia sa od nej odtrhnúť deti rovnako ako dospelí :) Čítajú ju stále dokola :) Niekde dokonca existujú knižnice, kde zas čitateľov obšťastňujú mačičky :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára